Selasa, 22 Mei 2012

kura kura

Kura kura adalah hewan bercangkang bulat yang bertelur makhluk itu sangat lucu dan bisa menggigit
Kura-kura (bahasa Inggeris: tortoise) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di banyak tempat di dunia.

Kura-kura terdapat di banyak tempat di dunia termasuk seluruh Malaysia.

Ciri Ciri kura kura

Kura-kura merujuk secara umum kepada haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrata), kelas reptilia. Tubuh kura-kura dilindungi oleh kerangka khas yang terbentuk dari rusuk mereka.
Saiz kura-kura berbeza dari beberapa sentimeter sehingga dua meter. Pada kebiasaannya kura-kura mempunyai tempoh hayat yang panjang dan hidup lama, sesetengah kura-kura diketahui hidup selama melebihi 150 tahun.
Kura-kura pertama telahpun wujud pada era dinosaur, kira-kira 200 juta tahun dahulu. Kura-kura merupakan satu-satunya cabang dari "clade Anapsida" silam, yang termasuk kumpulan seperti procolophonoids, millerettids dan pareiasaurs. Kebanyakan anapsids menjadi pupus pada akhir tempoh Permian, kecuali procolophonoids dan susur-galur testudines (kura-kura).
Kesemua kura-kura, samaada yang masih hidup atau telahpun pupus merupakan dari susunan Chelonia, termasuk super susunan Testudines.

 

Kura-kura merupakan haiwan maun. Makanan utama kura-kura adalah tumbuhan yang hidup dalam air seperti kangkung dan sawi.

[sunting] Pembiakan

Sebagai reptilia, kura-kura membiak dengan cara bertelur di dalam sarang yang dibinanya.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar